Rim, 22. studenog 2019.

Izbori za Predsjednika Republike Hrvatske - objava biračima

PREDSJEDNIČKI IZBORI 2019.

OBJAVA BIRAČIMA

Vlade Republike Hrvatske donijela je 14. studenoga 2019. Odluku o raspisivanju izbora za Predsjednika Republike Hrvatske.

Izbori na biračkim mjestima u sjedištima diplomatskih misija i konzularnih ureda Republike Hrvatske održat će se

u nedjelju 22. prosinca 2019. od 07.00 do 19.00 sati

Svi birači mogu provjeriti svoj upis u registar birača na mrežnoj stranici Ministarstva uprave RH https://biraci.gov.hr/RegistarBiraca/, u Uredima državne uprave u RH, u diplomatskim misijama i konzularnim uredima RH i putem online sustava e-Građani te zatražiti izmjene eventualnih pogrešnih podataka. Rok za podnošenje zahtjeva za dopunu ili ispravak istječe

u srijedu 11. prosinca 2019.

S obzirom na mogućnost održavanja drugog kruga glasovanja, pozivaju se birači da se odmah izjasne i za drugi krug glasovanja prilikom podnošenja zahtjeva za prvi krug glasovanja.


U slučaju održavanja drugog kruga glasovanja, odmah po određivanju datuma, a najkasnije do 10 dana prije dana održavanja drugog kruga glasovanja, birači mogu podnijeti novi zahtjev za privremeni upis izvan mjesta prebivališta, prethodnu registraciju, aktivnu registraciju i izdavanje potvrde za glasovanje izvan mjesta prebivališta te mogu izmijeniti ranije podneseni zahtjev ili odustati od njega.

Na području Talijanske Republike glasovanje će biti moguće u:

  • VELEPOSLANSTVU RH, VIA LUIGI BODIO 74-76, RIM
  • GENERALNOM KONZULATU RH, PIAZZALE LUIGI CADORNA 15/1, MILANO
  • GENERALNOM KONZULATU RH,  PIAZZA GOLDONI 9, TRST

Za birače s prebivalištem u RH koji će se na dan izbora zateći u inozemstvu provodi se postupak PRETHODNE REGISTRACIJE birača, dok se za birače koji nemaju prebivalište u RH, radi glasovanja u inozemstvu ili u RH, provodi postupak AKTIVNE REGISTRACIJE birača.

  1. BIRAČI S PREBIVALIŠTEM U RH

Birači s prebivalištem u RH koji žele glasovati u VRH Rim, GK RH Milano ili GK RH Trst trebaju vlastoručno potpisani zahtjev za prethodnu registraciju, uz presliku osobne iskaznice ili drugog valjanog identifikacijskog dokumenta, dostaviti osobno, poštom, e-mailom ili putem faksa nadležnoj diplomatskoj misiji ili konzularnom uredu RH. Rok za podnošenje zahtjeva istječe u srijedu, 11. prosinca 2019.  

  1. BIRAČI KOJI NEMAJU PREBIVALIŠTE U RH

Birači bez prebivališta u RH kojima je izdana hrvatska osobna iskaznica s podatkom o prebivalištu izvan RH ne moraju se aktivno registrirati, već će, po službenoj dužnosti, biti aktivno registrirani za državu i konzularno područje prema adresi prebivališta upisanoj u osobnoj iskaznici.

Ako žele glasovati na području druge diplomatske misije ili konzularnog ureda RH, odnosno u RH gdje će boraviti na dan održavanja izbora, podnijet će zahtjev za promjenu mjesta aktivne registracije.

Birači koji nemaju prebivalište u RH i koji nemaju hrvatsku osobnu iskaznicu s podatkom o prebivalištu izvan RH, a kako bi mogli glasovati u inozemstvu ili u RH moraju se aktivno registrirati, odnosno moraju popuniti i potpisati zahtjev za aktivnu registraciju.

Birač koji ne promijeni mjesto aktivne registracije, moći će glasovati samo u mjestu gdje je već aktivno registriran po službenoj dužnosti za državu i konzularno područje prema inozemnoj adresi navedenoj u osobnoj iskaznici.

Rok za podnošenje zahtjeva za prethodnu i aktivnu registraciju istječe

u srijedu 11. prosinca 2019.

ADRESE ZA DOSTAVU ZAHTJEVA ZA PRETHODNU I AKTIVNU REGISTRACIJU:

  • VELEPOSLANSTVO REPUBLIKE HRVATSKE U RIMU, VIA LUIGI BODIO 74-76, 00191 Roma za birače koji žele glasovati u Rimu - email: info.roma@mvep.hr; fax: 06 36 30 32 69; tel: 06 36 30 46 30
  • GENERALNI KONZULAT REPUBLIKE HRVATSKE U MILANU, PIAZZALE LUIGI CADORNA 15/1, 20123 MILANO - za birače koji žele glasovati u Milanu - email: milano@mvep.hr; tel: 02 805 1772, 02 805 1130
  • GENERALNI KONZULAT REPUBLIKE HRVATSKE U TRSTU,  PIAZZA GOLDONI 9, 34122 TRST – za birače koji žele glasovati u Trstu - email: trieste@mvep.hr; fax: 040 773 959, tel: 040 775 144

e- Građani

Birači koji imaju vjerodajnice i pristup sustavu e-Građani mogu podnijeti zahtjev za prethodnu registraciju i aktivnu registraciju putem navedenog sustava.

Sve dodatne informacije mogu se dobiti telefonom u Veleposlanstvu RH u Rimu ili u gore navedenim konzularnim uredima.

ZAHTJEV ZA AKTIVNU I PRETHODNU REGISTRACIJU
ZAHTJEV ZA ODUSTANAK OD AKTIVNE REGISTRACIJE
ZAHTJEV ZA ODUSTANAK OD PRETHODNE REGISTRACIJE
ZAHTJEV ZA PROMJENU MJESTA AKTIVNE REGISTRACIJE
ZAHTJEV ZA PROMJENU MJESTA PRETHODNE REGISTRACIJE

Copyright (c) 1997.- 2020. Ministarstvo vanjskih i europskih poslova RH Sva prava pridržana