Rim, 21. lipnja 2018.

Nastup Policijske klape Sveti Mihovil u Rimu i na Malti

S ciljem promocije tradicionalne klapske pjesme, nematerijalnog kulturnog dobra upisanog na UNESCO-ovu listu svjetske baštine, VRH Rim i Ministarstvo unutarnjih poslova zajednički su pristupili inicijativi organizacije nastupa Policijske klape Sveti Mihovil u Rimu i na Malti.

Glavni grad Malte, Valletta, ove godine nosi titulu Europske prijestolnice kulture, a klapa Sv. Mihovil zasad je bila jedini hrvatski predstavnik u službenom programu. Fondacija Valletta2018, u suradnji s VRH Rim, organizirala je dva nastupa klape. Prvi koncert pod nazivom „Vjera, ljubav domovina“ održan je na jednom od središnjih gradskih trgova, Trgu Saint Georg gdje su u klapskoj pjesmi mogli uživati brojni turisti te građani Vallette, dok je drugi koncert održan u Strait Streetu, jednoj od lučkih ulica koje Fondacija zajedno s lokalnim partnerima želi revitalizirati upravo kroz projekt EPK2018. Oba ambijenta pozorno su odabrana kako bi se klapska pjesma publici predstavila na neposredan i originalan način, što je publika u oba slučaja znala cijeniti.

Klapa Sveti Mihovil nastupila je i na službenim proslavama Dana državnosti na Malti i u Rimu, te u oba slučaja svojim umijećem oduševila domaću publiku. Posebice vrijedi istaknuti pohvale predsjednice Republike Malte, Coleiro-Preca, koja iznimno cijeni klapski glazbeni izričaj, a u čiju su čast članovi klapi izveli tradicionalne dalmatinske pjesme, te brojne komplimente koje su visoki talijanski predstavnici uputili članovima Klape i predstavnicima VRH Rim na iznimno kvalitetnoj izvedbi talijanske himne na proslavi u Rimu, za ovu prigodu prilagođenu višeglasnom izričaju.

U okviru službenog programa Međunarodnog dana glazbe u organizaciji Grada Rima, 21. lipnja 2018. godine, Klapa Sveti Mihovil izvela je kratak reportoar na jednom od središnjih rimskih trgova, Piazza del Pantheon.

Copyright (c) 1997.- 2019. Ministarstvo vanjskih i europskih poslova RH Sva prava pridržana