Rim, 01. lipnja 2018.

U Rimu održana "Večer hrvatskoga folklora"

U Rimu, u kazalištu Ghione, održan je 1. lipnja 2018. koncert pod nazivom "Večer hrvatskoga folklora" na kojemu su nastupala kulturno-umjetnička društva iz zagrebačkog Prigorja - HKUD „Prigorec“ iz Markuševca, KUD „Prigorski zdenec“ iz Vidovca, KUD “Oporovec” iz Oporovca, te folklorna skupina gradišćanskih Hrvata iz Koljnofa iz zapadne Mađarske. Koncert na kojem je nastupilo oko 180 izvođača održan je u sklopu talijanske turneje čiji je inicijator i glavni organizator Ivan Mihovec (HKUD „Prigorec“ iz Markuševca)  u suradnji s udrugom Hrvatsko-talijanski mozaik Rim i udrugom „Jedna Musika“ iz Kruča (Molise), a pokrovitelji su bili Središnji državni ured za Hrvate izvan RH, Veleposlanstvo RH u Rimu, Veleposlanstvo RH pri Svetoj Stolici, Grad Zagreb te Hrvatska turistička zajednica u Milanu.

Plesači i tamburaši su pred brojnim posjetiteljima izveli pjesme i plesove zagrebačkog i zelinskog Prigorja, Like, Gorskoga kotara, Posavine, Bizovca, Međimurja te Mirlović zagore u Šibensko-kninskoj županiji. Na kraju koncerta, koji je oduševio posjetitelje, kratkim su govorom pozdravili sudionike Neven Pelicarić, veleposlanik RH pri Svetoj Stolici i Mladenka Šarac-Rončević, opunomoćeni ministar, u ime Veleposlanstva RH u Rimu.

Tijekom boravka u Rimu izvođači su, odjeveni u narodne nošnje, sudjelovali na audijenciji kod pape Franje, uručili mu poklone i predstavili  tradiciju kraja iz kojega dolaze, te kao izaslanici svojih župa prenijeli pozdrave papi Franji.

Ovo je peti koncert podsljemenskih kulturno-umjetničkih društava izvan granica Republike Hrvatske. Prvi je održan u svibnju 2016. u Mostaru, a potom u Sarajevu, Bratislavi i mađarskom Sopronu. 

Copyright (c) 1997.- 2020. Ministarstvo vanjskih i europskih poslova RH Sva prava pridržana