Trst, 12. veljače 2018.

Prezentacija Lošinja i Apoksiomena u Trstu

U suradnji s Generalnim konzulatom RH u Trstu i Hrvatskom gospodarskom komorom, Grad Mali Lošinj i Turistička zajednica Grada Malog Lošinja, 16. veljače 2018. godine u Trstu organiziraju prezentaciju „Apoksiomen na otoku vitalnosti„ kojom će predstaviti destinaciju otoka Lošinja i Muzeja Apoksiomena, a ujedno i promovirati selektivne oblike turizma, kao i podvodnu arheologiju.

Destinaciju će putem prezentacija u Gospodarskoj komori 'Venezia Giulia' predstaviti gradonačelnica Grada Malog Lošinja Ana Kučić, ravnateljica Lošinjskog muzeja Zrinka Ettinger Starčić, predstavnici Jadranka grupe i Hrvatske gospodarske komore.

Svi sudionici i posjetitelji nakon prezentacijskog djela moći će upoznati dio lošinjske gastro ponude na prigodnom domjenku „Apoksiomenova gastronomska priča“ u hotelu Savoia Excelsior Palace. Tom prilikom posjetitelji će imati priliku isprobati specijalitete pripremljene isključivo od  namirnicama koje su se koristile i u doba antike, a sam način pripreme predstavit će autor kuharice „Apoksiomenova gastronomska priča“, Lošinjan Adrijano Nikolić.

Nakon gastro užitka slijedi posjet izložbi „More bliskosti- podvodna arheologija priča povijest Jadrana„ čiji je glavni postav upravo antički brončani kip atleta trajno smješten u Malom Lošinju - Apoksiomen! Na izložbi smještenoj u Salone degli Incanti u Trstu predstavljene su umjetnine, relikvije te razni predmeti pronađeni na potopljenim brodovima u Jadranu.  Izložba je postala mjesto kulturne razmjene, trgovine i priče o ljudima koji su plovili „intimnim morem“, kako su ga nazivali. Zahvaljujući otkrivanju podvodne baštine, posjetitelje će se povesti na plovidbu Jadranskim morem i otkrivanje njegovih ruta i preplovljavanja, a važna lokacija na toj karti bio je upravo Lošinj. Među gotovo tisuću nalaza s podvodnih lokacija koje su predstavljene na izložbi, 304 su posuđene iz hrvatskih ustanova, među kojima je i onaj lošinjski- Apoksiomen.

Copyright (c) 1997.- 2019. Ministarstvo vanjskih i europskih poslova RH Sva prava pridržana