Rim, 18. siječnja 2018.

Treći sastanak Koordinacijskog odbora ministara Vlade Republike Hrvatske i Talijanske Republike

Pod supredsjedanjem potpredsjednice Vlade i ministrice vanjskih i europskih poslova Republike Hrvatske, Marije Pejčinović Burić i ministra vanjskih poslova i međunarodne suradnje Talijanske Republike, Angelina Alfana, održan je treći sastanak Koordinacijskog odbora ministara, 18. siječnja 2018. u Rimu. Uz potpredsjednicu Vlade i ministricu vanjskih i europskih poslova Mariju Pejčinović Burić u hrvatskom izaslanstvu su sudjelovali: ministar zaštite okoliša i energetike Tomislav Ćorić, ministar turizma Gari Cappelli te državni tajnici iz  pet ministarstava: poljoprivrede Marija Vučković; mora, prometa i infrastrukture Maja Markovčić Kostelac; gospodarstva, poduzetništva i obrta Mario Antonić; znanosti i obrazovanja Tome Antičić i unutarnjih poslova Žarko Katić.

Temeljem Memoranduma o suradnji sklopljenim 2009.g., uspostavljen je Koordinacijski odbor ministara nadležnih za vanjske poslove, gospodarsku i industrijsku suradnju, energetiku, okoliš, infrastrukturu, promet, poljoprivredu, sveučilišta i znanstvena istraživanja kao prioritetnih područja suradnje dviju država, a na hrvatski prijedlog  na ovaj sastanak su uključeni unutarnji poslovi, turizam i Središnji državni Ured za Hrvate izvan Republike Hrvatske.  Do sada su održana dva Koordinacijska sastanka 2009. godine u Rimu i  posljednji 15.rujan 2010. godine u Zagrebu.

Održavanje ovog sastanka, nakon više od sedam godina i prvi put nakon postizanja punopravnog članstva Republike Hrvatske u EU, ukazuje na dostignutu visoku razinu političkih bilateralnih odnosa i želju za daljnjim iskorakom u područjima od posebnog interesa za dvije države. Na sastanku je usvojena i Zajednička deklaracija kao sveobuhvatan dokument kojom su se dvije strane obvezale na jačanje političke suradnje i pružanje međusobnih potpora u regionalnim i multilateralnim organizacijama i forumima te su utvrđena konkretna područja i modaliteti suradnje u narednom razdoblju.  Kao rezultate sastanka Ppvrh i mvep je posebno istaknula snažnu potporu Italije skorom članstvu Republike Hrvatske u Schengenu što je i vanjskopolitički strategijski cilj Republike Hrvatske.

Ministrica je istaknula tradicionalno snažne gospodarske veze te je zahvalila na potpori koju Italija pruža hrvatskim nastojanjima da što prije otpočne pristupni proces za članstvo Republike Hrvatske u OECD-u (Organizaciji za gospodarski razvitak i suradnju).

Na ovom sastanku obje vlade su posebnu pozornost posvetile mogućnostima unapređenja statusa nacionalnih manjina. Ministrica je zahvalila ministru Alfanu i Vladi Talijanske Republike na napravljenom iskoraku  u  procesu priznavanja povijesne prisutnost jezične i kulturne hrvatske manjine u pokrajini Furlanija Julijska krajina. Za promoviranje hrvatskog jezika i kulture hrvatskoj manjini sa sjedištem u Trstu osigurana su financijska sredstva te je također upućen u  proceduru zakonski prijedlog za alokaciju financijskih sredstava tijekom 2018.g. kojim bi se financiralo izvanredno održavanje provincijskih i općinskih cesta u regiji Molise i to u općinama u kojima žive pripadnici hrvatske nacionalne manjine.

Republika Hrvatska je dobila podršku Italije i za promociju Jadransko-jonskog plinovoda u okviru zajedničke energetske politike  Europske unije, dogovorila daljnju suradnju u području zaštite Jadrana, kao i po pitanju upravljanja i izlova male plave ribe.  Dogovoreno je jačanje prometne povezanosti, posebno pomorskih pravaca, s namjerom ponovnog uvođenja izravnih trajektnih linija od Umaga i Trsta do povezivanja ostalih zainteresiranih gradova i luka što bi dodatno doprinijelo jačanju gospodarskih veza, turističkog prometa te još snažnijeg povezivanja dviju susjednih i partnerskih država.

 

Izjava ministra Alfana

Preuzimanje

 

Izjava ministrice Pejčinović Burić

Preuzimanje

 

Pitanja i odgovori

Preuzimanje

 

Copyright (c) 1997.- 2019. Ministarstvo vanjskih i europskih poslova RH Sva prava pridržana