Valletta, 05. prosinca 2017.

Veleposlanik Mesić uručio vjerodajnice predsjednici Malte Coleiro Preca

Veleposlanik Jasen Mesić uručio je 5. prosinca 2017. godine vjerodajnice malteškoj predsjednici Marie-Louise Coleiro Preca. Nakon vrlo svečanog protokola uručenja vjerodajnica, veleposlanik i predsjednica zadržali su se u dvadesetominutnom razgovoru. Veleposlanik Mesić prenio je predsjednici pozdrave hrvatskog državnog vrha, izrazio zadovoljstvo bilateralnim odnosima Hrvatske i Malte, kao i njezinim predstojećim posjetom Hrvatskoj. Zahvalio je na podršci koju je Malta iskazivala Hrvatskoj od trenutka priznanja neovisnosti RH kao jedna od prvih zemalja koje su to učinile, podrške tijekom pristupnih pregovora RH i EU te naglasio kako je Hrvatska zainteresirana za malteški know-how po pitanju predsjedavanja Vijećem EU, nastavno na uspješan malteški mandat. Također, istaknuo je sljedeća dva vanjskopolitička cilja RH – ulazak u schengenski prostor i uvođenje eura, u čijem se ostvarenju RH također nada malteškoj podršci.

Predsjednica Coleiro Preca izrazila je dobrodošlicu veleposlaniku Mesiću, naglasila iznimno prijateljske odnose Malte i Hrvatske te istaknula područja u kojima se suradnja može produbiti, poput zajedničkog nastupa u turističkoj platformi mediteranskih zemalja. Također, naglasila je i nužnost dodatnog napora tzv. malih država članica u EU u promociji i senzibiliziranju građana za zajednički europski projekt.

Uz veleposlanika Mesića, hrvatsku delegaciju činile su i Julianna Scerri Ferrante, počasna konzulica RH na Malti i Tamara Perišić, savjetnica u VRH Rim.