Bad Homburg, 03. ožujka 2017.

Večernjakova domovnica - iseljenički Oskar - dodijeljena udruzi Hrvatsko-talijanski mozaik Rim

11. Večernjakova domovnica održana je 4. ožujka 2017. u njemačkom gradu Bad Homburgu gdje se okupilo oko 600 uzvanika iz Njemačke, Švicarske, Austrije, Belgije, Francuske, Poljske, BiH, Hrvatske te prvi puta iz Italije.

Prestižna nagrada, Večernjakova domovnica, namijenjena je iseljenim Hrvatima koji svojim radom, zaslugama i popularnošću u raznim kategorijama promoviraju ime svoje domovine i pronose njeno ime i izvan njenih granica. Cilj je Večernjakova izbora da Domovnica ne bude samo nagrada već most suradnje i povezanosti iseljene i domovinske Hrvatske, a Hrvati u domovini i iseljeništvu prihvatili su Domovnicu kao najobjektivniju i najugledniju hrvatsku iseljeničku nagradu.

Ministar vanjskih i europskih poslova i potpredsjednik Vlade Republike Hrvatske Davor Ivo Stier bio je pokrovitelj ovogodišnjeg izbora, a Zvonko Milas, državni tajnik Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske, bio je izaslanik premijera Andreja Plenkovića.

Dobitnici nagrade Večernjakove domovnice 2017. poznati su glazbenici, umjetnici, modeli, sportaši, hrvatske zajednice, klubovi, udruge, a proglašen je najznačajniji događaj i osoba godine. 

Među udrugama, prema odabiru čitatelja i žirija, najuspješnija je hrvatska udruga KUD Silvije Strahimir Kranjčević iz Züricha, a prvi put u jedanaest godina nominirana je jedna hrvatska udruga iz Italije koja je dobitnica posebne nagrade Večernjakove domovnice 2017.

Udruga Hrvatsko-talijanski Mozaik Rim, sa sjedištem u Rimu, osnovana je 2015. s ciljem da postane mjesto susreta hrvatske zajednice u Rimu i Italiji te povezivanja moliških Hrvata s domovinom.  Samo u dvije godine djelovanja Udruga je realizirala 24 projekta te nekoliko značajnih međunarodnih projekata.

Nagradu Večernjakove domovnice preuzela je predsjednica udruge Hrvatsko-talijanski mozaik Rim Ivana Milina, zajedno s članovima Upravnog odbora Sarom Zuhrom Lukanić, Draganom Alvirom, Antonellom D'Antuono, Nikolom Nosićem i Zrinkom Bačić.