Rim, 04. svibnja 2018.

U Rimu predstavljena knjiga „Talijani u Zagrebu“

U organizaciji Veleposlanstva RH u Rimu i grada Zagreba, uz potporu senatora Piera Ferdinanda Casinija te uz pokroviteljstvo predsjednice Senata Marie Elisabette Alberti Casellati, u Senatu TR održana je u petak 04. svibnja promocija dvojezične knjige Talijani u Zagrebu autora Filipa Škiljana (izdavač Zajednica Talijana u Zagrebu).

Knjigu su predstavili autor F. Škiljan i predsjednica Zajednice Talijana u Zagrebu, Daniela Dapas, a uvodno su se publici obratili veleposlanik J. Mesić te, kao izaslanica zagrebačkog gradonačelnika M. Bandića, gđa Elizabetta Knorr iz Ureda za međugradsku i međunarodnu suradnju i promicanje ljudskih prava.

Veleposlanik Mesić je, zahvalivši senatoru Casiniju na angažmanu te predsjednici Senata na pokroviteljstvu, istaknuo stalnu aktualnost tema vezanih za prava i odnose prema manjinama. Posebno je naglasio činjenicu da predsjednik Zajednice Talijana u RH, Furio Radin, obnaša dužnost potpredsjednika Hrvatskog Sabora, te zahvalio gradonačelniku Zagreba M. Bandiću na kontinuiranoj brizi koju iskazuje prema pravima nacionalnih manjina i njihovim kulturnim izričajima u gradu Zagrebu, ali i na pozornosti te na financijskoj pomoći udrugama članova hrvatske jezične manjine u Italiji. Kao veliki iskorak s talijanske stranke istaknuo je i priznanje hrvatske jezične manjine u Furlaniji Julijskoj krajini.