Rim, 18. lipnja 2018.

U Rimu održan Turnir prijateljstva

Veleposlanstvo Republike Hrvatske već petu godinu zaredom organizira u Sportskom centru Dribbling u Rimu malonogometni Turnir prijateljstva u suradnji s udrugom Hrvatsko - talijanski mozaik Rim, i udrugom iz Kruča, Molisea „Jedna musika“. Pokrovitelji Turnira su Središnji državni ured za Hrvate izvan RH, Talijanski olimpijski odbor (Comitato Olimpico Nazionale Italiano – CONI), Talijanski nogometni savez (Federazione Italiana Giuoco Calcio - FIGC), Grad Rim te Hrvatska turistička zajednica u Milanu.

Na petom „Turniru prijateljstva“ sudjelovalo je sedam timova veleposlanstava Kolumbije, Saudijske Arabije, Egipta, Rusije, Brazila, Rumunjske i Hrvatske. Započeo je 19. travnja, a završio 12. svibnja svečanom ceremonijom uručenja nagrada na kojoj su, uz igrače i trenere, sudjelovali i predstavnici veleposlanstava i predstavnici kulturnih i sportskih udruga država sudionica turnira te mnogobrojni gosti. Ove je godine posebni gost bio ministar turizma Gari Cappelli, a nazočni su bili i veleposlanik RH u Rimu Jasen Mesić, te Mladenka Šarac-Rončević, zamjenica veleposlanika.

Tijekom završne večeri predstavljena je knjiga poznatog kuhara Renata Kraljeva, "Autohtona kuharica Zadarske županije", a ministar turizma RH Gari Cappelli otvorio je izložbu fotografija „Sve nas veže isti kraj s one bane mora“ fotografa Borisa Kačana. Riječ je o fotografijama Kruča, Filića i Mundimitra, moliških mjesta u kojima živi hrvatska jezična manjina, a neke od njih su prvi put snimljene iz zraka. Prikupljala se i novčana pomoć za liječenje djevojčice Eve Rožajac iz Šibenika, koja se u Rimu liječi od rijetke Battenove bolesti.