Rim, 02. travnja 2018.

Traganje za hrvatskim korijenima

Dvadeset tri učenika hrvatske nastave iz Rima i Molisea u pratnji roditelja u okviru projekta Traganje za hrvatskim korijenima, posjetili su od 29. ožujka do 02. travnja 2018. Budimpeštu, Bratislavu, Beč i Gradišće.

Cilj projekta je povezivanje najmlađe generacije Hrvata u Italiji s drugim skupinama Hrvata koji žive u dijaspori, a putovanje je u potpunosti ostvarilo taj cilj: susret triju zajednica Hrvata u dijaspori, koji imaju različite službeno priznate statuse u zemljama primateljicama kao i različitu povijesno-kulturološku pozadinu i specifičan jezični razvoj, ali koje istodobno imaju zajedničku odrednicu, a to je hrvatski identitet. Razmjena iskustava koju je ovaj projekt omogućio od velike je koristi svim trima hrvatskim zajednicama, koje se svakodnevno susreću s brojnim problemima kada su u pitanju očuvanje hrvatskoga identiteta i promidžba hrvatskoga jezika i kulture u sredinama u kojima žive i djeluju. Ovaj projekt od posebnog je značaja za najmlađe generacije o čijem obrazovanju i senzibilizaciji ovisi i odnos prema očuvanju i učenju hrvatskog jezika. Upravo će u oni u budućnosti biti odgovorni za važnu zadaću daljnjega prenošenja hrvatskoga jezika i kulture kao i za promidžbu Hrvatske u zemljama primateljicama u kojima žive i djeluju.

Tijekom posjeta europskim prijestolnicama, izaslanstvo su srdačno primila veleposlanstva RH u Budimpešti i Beču  te im pružili svu logističku podršku u obilasku povijesnih znamenitosti gradova.

Projekt su realizirali roditelji učenika hrvatske nastave iz Rima i Molisea, voditeljica projekta Antonelle D'Antuono, predsjednice udruge Jedna Musika i članice Savjeta Vlade RH kao predstavnice hrvatske manjine u Moliseu, Zrinka Bačić, potpredsjednica udruge Hrvatsko talijanski Mozaik Rim, a doprinijeli su i Ivana Milina, predsjednica udruge Hrvatsko talijanski Mozaik Rim i Dragan Alvir blagajnik udruge. Projekt je realiziran uz financijsku potporu Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan RH i uz pokroviteljstvo Veleposlanstva RH u Rimu.