Trst, 12. lipnja 2019.

Sastanak ministara vanjskih poslova Srednjoeuropske inicijative (SEI)

Potpredsjednica Vlade i ministrica vanjskih i europskih poslova Marija Pejčinović Burić sudjelovala je 12. lipnja 2019. godine u Trstu na sastanku ministara vanjskih poslova zemalja članica Srednjoeuropske inicijative (SEI).

Na plenarnoj sjednici, održanoj u okviru talijanskog predsjedanja Inicijativom, sudjelovali su ministri vanjskih poslova država članica Srednjoeuropske inicijative te drugi visoki predstavnici država članica SEI-ja i regionalnih i međunarodnih organizacija kao i glavni tajnik SEI-ja Roberto Antonione.

Tema sastanka bila je Trideset godina od osnivanja Srednjoeuropske inicijative i pogled prema budućnosti: zajednička vizija, zajedničke vrijednosti, europski standardi, jaka regionalna suradnja.

Na sastanku su donesene odluke o predsjedanju SEI-jem 2020. godine, visini kontribucija država članica u Fond za suradnju SEI-ja za 2020. godinu, odobreno je Godišnje izvješće Glavnog tajništva SEI-ja za 2018. godinu, a usvojena je i Deklaracija iz Trsta.

Potpredsjednica Vlade i ministrica vanjskih i europskih poslova Marija Pejčinović Burić u svom je govoru istaknula važnost regionalne suradnje kao jednog od preduvjeta procesa europske integracije i strateškog cilja Srednjoeuropske inicijative.

Uz prioritetna područja suradnje u okviru SEI-ja (proširenje EU-a, prijenos znanja, migracije, gospodarska, kulturna i parlamentarna suradnja, jačanje sinergije SEI-ja s drugim regionalnim i međunarodnim organizacijama) ministrica je naglasila važnost osnaživanja mladih, kao i daljnjeg jačanja „lokalne dimenzije“ suradnje u okviru Inicijative.