Verona, 29. siječnja 2020.

Republika Hrvatska zemlja partner na sajmu poljoprivrede i poljoprivredne mehanizacije Fieragricola 2020.

Republika Hrvatska bit će zemlja partner na sajmu poljoprivrede i poljoprivredne mehanizacije Fieragricola 2020., koji se po 114. put održava u Veroni od 29. siječnja do 1. veljače 2020. godine.

U kontekstu Predsjedanja Republike Hrvatske Vijećem Europske unije u prvoj polovici 2020. godine i činjenice da će hrvatska ministrica poljoprivrede Marija Vučković za vrijeme predsjedanja Hrvatske Europskom unijom biti predsjedavajuća Savjeta EU za poljoprivredu i ribarstvo u vremenu od 1. siječnja do 30. lipnja 2020. godine, s predsjednikom jednog od najznačajnijih međunarodnih sajmova Veronafiere Mauriziom Daneseom dogovoreno je da na 114. Fieragricoli 2020 Hrvatska bude zemlja partner, te da Fieragricolu 2020 svečano otvore dvije ministrice poljoprivrede, ministrica poljoprivredne, prehrambene i šumarske politike Talijanske Republike Teresa Bellanova i ministrica poljoprivrede Republike Hrvatske Marija Vučković.

Hrvatska će kao zemlja partner imati posebnu poziciju i prostor na sajmu za promociju svoje poljoprivredne politike i svog poljoprivrednog sustava u okviru 114. Fieragricola 2020.

Sajam će 29. siječnja 2020. svečano otvoriti hrvatska ministrica poljoprivrede Marija Vučković i talijanska ministrica poljoprivredne, prehrambene i šumarske politike Teresa Bellanova.

Program Fieragricola 2020. - Hrvatska zemlja partner, osim samoga čina svečanog otvorenja sajma koji će uveličati dvije ministrice, sadržavat će još niz događanja koja uključuju: bilateralni sastanak dvije ministrice, zajednički posjet Hrvatskom štandu, prezentaciju ministrice Marije Vučković na teme: Digitalna poljoprivreda i inovacije u poljoprivredi, te prezentaciju o Hrvatskom predsjedanju Vijećem EU i nacionalnim prioritetima u poljoprivredi.

Projekt Hrvatska zemlja partner na Fieragricola 2020. zajednički koordiniraju: Ministarstvo poljoprivrede RH, Ministarstvo turizma putem Hrvatske turističke zajednice u Milanu, Ministarstvo vanjskih i europskih poslova putem Veleposlanstava RH u Italiji i Generalnog konzulata RH u Trstu i Turistička zajednica grada Zagreba. Generalni konzulat u Trstu, inicijator je projekta Hrvatska zemlja partner na Fieragricola 2020. i koordinira suradnju s ostalim sudionicima.