Rim, 26. rujna 2017.

Promocija suvremene hrvatske književnosti

Povodom Europskog dana jezika u Europskoj knjižnici u Rimu 26. rujna o.g. održana je promocija suvremene hrvatske književnosti, uz gostovanje autora Mire Gavrana, a kojom prigodom je Grad Zagreb knjižnici donirao pedesetak naslova suvremenih hrvatskih autora, čime će se u knjižnici moći formirati poseban odio za hrvatsku književnosti (do sada je raspolagala sa samo nekoliko naslova Miroslava Krleže). Europska knjižnica osnovana je 2006. godine u suradnji s Goethe Institutom, te intenzivno surađuje s kulturnim centrima u Rimu.

Večer posvećenu hrvatskom jeziku i književnosti otvorila je voditeljica knjižnice Cristina Selloni, predsjednik Rimskih knjižnica Paolo Fallai, veleposlanik Republike Hrvatske pri Svetoj Stolici Neven Pelicarić, savjetnica za kulturu u VRH Rim Tamara Perišić te pročelnik Ureda za kulturu, obrazovanje i sport Grada Zagreba Ivica Lovrić.

Brojnim zainteresiranim posjetiteljima uvod u suvremenu hrvatsku književnost pružio je Diego Zandel (novinar, pisac te urednik romana hrvatskih autorica Gašić, Rudan, Gromača, Vuković Runjić za izdavačku kuću Oltre), a zatim su izdavač djela Mire Gavrana Gianni Gremese i sam autor predstavili dramu Muž moje žene (Marito di mia moglie). Svi govornici biranim su riječima i pohvalama govorili o angažmanu Veleposlanstva Republike Hrvatske u Rimu u području kulturne promocije, istaknuvši kako je samo tijekom rujna hrvatska umjetnost i kultura u Rimu predstavljena nizom zapaženih i kvalitetnih manifestacija. Nakon promocije knjige, „pozornicu“ je preuzelo dvoje mladih afirmiranih glumaca iz Teatro di Roma koji su pročitali jedan dio Gavranove drame. Nakon izvedbe ispratio ih je oduševljeni aplauz prisutnih.

Druženje se nastavilo nakon promocije, uz nekoliko novih ideja – postavljanje drame Mire Gavrana u Teatro India u Rimu, novi prijevodi njegovih djela na talijanski, etc.