Trst, 21. veljače 2018.

Promocija otoka Lošinja i Muzeja Apoksiomena u Trstu

U Trstu je 16. veljače 2018. na inicijativu GK Trst u Gospodarskoj komori Venezia Giulia u suradnji s Turističkom zajednicom grada Malog Lošinja, gradom Mali Lošinj, Hrvatskom gospodarskom komoromi predstavništvom Hrvatske turističke zajednice u Milanu organizirana prezentacija „Apoksiomen na otoku vitalnosti“ kojom je uspješno predstavljena turistička ponuda otoka Lošinja i Muzej Apoksiomena, te promovirani inventivni oblici turizma s naglaskom na podvodnu arheologiju u Jadranu.

U reprezentativnom prostoru Gospodarske komore na prezentaciju su se u značajnom broju odazvali talijanski gospodarstvenici, predstavnici turističkih agencija, turoperatori, talijanske udruge podvodnih arheologa, hrvatski turistički djelatnici Viviana Vukelić, ravnateljica Ureda Hrvatske turističke zajednice u Milanu i Vlasta Mastrović iz Turističke zajednice Kvarnera te Saša Zrnić iz Sektora za turizam HGK.

Nakon uvodnih pozdravnih govora gk Nevenke Grdinić, predsjednika Gospodarske komore Venezia Giulia Antonia Paolettia, pročelnika za kulturu, sport i solidarnost Autonomne regije Furlanija Julijska krajina Giannia Torrentia, pročelnika za turizam, gospodarstvo i europske programe grada Trsta Maurizia Buccia, te gradonačelnice grada Malog Lošinja Ane Kučić, slijedile su prezentacije koje su održali direktor Dalibor Cvitković, ravnatelj Turističke zajednice grada Malog Lošinja, Zrinka Ettinger Starčić ravnateljica Lošinjskog muzeja, Valentina Muškardin predstavnica Jadranka grupe hoteli, te predstavnica Zajednice ronilačkog turizma pri Hrvatskoj gospodarskoj komori Nicoletta Storelli.

U nastavku navodimo neke naglaske iz izlaganja govornika:

Antonio Paoletti, predsjednik Gospodarske komore Venezia Giulia, uvodno je kao domaćin pozdravio prisutne, istaknuo dobre i sadržajne odnose s GK Trst te u kontekstu teme prezentacije ukazao na važnost ulaganja u turizam za razvoj i osnaživanje gospodarstva u cjelini.

Pročelnik za kulturu u regiji Furlanija Julijska krajina Gianni Torrenti, naglasio je izvrsnu suradnju i prijateljske odnose između regije Furlanije Julijske krajine i RH. Također je istaknuo snagu i potencijal kulturnog povezivanja za daljnju suradnju među narodima, što na najbolji način dokumentira aktualna izložba „More bliskosti. Podvodna arheologija priča o Jadranu“ otvorena 16. prosinca 2017. u Salone degli Incanti u Trstu. Izložba nastala kao rezultat suradnje mnogobrojnih institucija, potvrda je potencijala koji Jadransko more i danas nudi „za izgradnju odnosa među narodima i snažne kulturne povezanosti“. Ova prezentacija otoka Lošinja, podvodne arheologije i muzeja Apoksiomena kojoj prisustvujemo danas, sigurno će imati svoj nastavak u budućnosti u novim zajedničkim projektima, zaključio je svoje obraćanje Torrenti.

Potom je Maurizio Bucci, pročelnik za gospodarstvo, turizam i europske programe grada Trsta istaknuo da je ovo bila izuzetna prilika da se Lošinj predstavi u Trstu sa svim svojim potencijalima turističke ponude, te da očekuje suradnju Trsta i Lošinja u skoroj budućnosti.

Gk Grdinić naglasila je da je današnja prezentacija još je jedna potvrda intenzivnih, sadržajnih i prijateljskih odnosa Italije i Hrvatske koji se očituju kroz suradnju na svim područjima. „Svjedoci smo sve intenzivnijeg razvoja suradnje s Regijom Friuli Venezia Giulia koja prepoznaje značaj dobrosusjedskih odnosa i potencijale koje oni pružaju za jačanje suradnje, naročito u gospodarstvu i kulturi. Dobrosusjedstvo, dijalog, zajedništvo i solidarnost je ono što nas treba voditi u našim međusobnim odnosima, a naše zajedničko Jadransko more povezuje nas oduvijek i zauvijek“, istaknula je gk Grdinić.

Ana Kučić, gradonačelnica Maloga Lošinja, zahvalila se gk Grdinić i ostalim domaćinima na prilici i mogućnosti da se upravo u Italiji, jednom od najemitivnijih turističkih tržišta, predstavi Lošinj kao turistička destinacija, s potencijalom podvodne arheologije te svojom bogatom kulturnom i gastronomskom ponudom. Lošinj nije samo sunce i more, imamo izvrsnu ponudu, smještajne kapacitete hotela od 4 i 5 zvjezdica, bogatu povijest, baštinu, iznimna arheološka nalazišta, Apoksiomena, dobru prometnu povezanost, blagu klimu, tradiciju zdravstvenog turizma dulju od 125 godina, naglasila je gradonačelnica Kučić.

Dalibor Cvitković, ravnatelj TZ Mali Lošinj, u svojoj sadržajnoj prezentaciji predstavio je Lošinj kao otok stoljetne tradicije turizma i gostoprimstva, te otok Lošinj danas, kojeg slogan „Lošinj otok vitalnosti“ idealno portretira, jer to je otok koji sustavno prati svjetske trendove inventivnog i održivog turizma, te osim prirodnih ljepota kojima obiluje i ugodne klime, nudi zdravstveni turizam, kulturni turizam i bogatu gastronomsku ponudu tijekom cijele godine.

Ravnateljica Lošinjskog muzeja Zrinka Ettinger Starčić govoreći o podvodnim arheološkim istraživanjima prezentirala je skulpturu Apoksiomena te arhitektonsku i konceptualnu posebnost Muzeja Apoksiomena, kao originalnu ponudu kulturnog turizma otoka Lošinja.

O aktivnostima Zajednice ronilačkog turizam pri Hrvatskoj gospodarskoj komori izvijestila je Nicoletta Storelli, istaknuvši kulturološku inovativnu dimenziju ovog oblika turizma te suradnju podvodnih arheologa koji zajedno istražuju bogato podmorje Jadrana.

Nakon prezentacijskog dijela u Gospodarskoj komori, koji je izazvao veliki interes i pozitivne komentare nazočnih, svi sudionici i uzvanici uputili su se u Hotel Savoia Excelsior Palace gdje je bio organiziran originalan i tematski domjenak pod nazivom „Apoksiomenova gastronomska priča“. Domjenak na kojem su posluženi specijaliteti pripremljeni od onih namirnica koje su se koristile u doba antike a dostupne su i danas osmislio je i u hotelu originalno prezentirao g. Adrijano Nikolić, cijenjeni šef kuhar s Maloga Lošinja. Potrebno je napomenuti da je g. Nikolić i autor vrlo posebne kuharice „Apoksiomenova gastronomska priča“.

Kao završna aktivnost i idealna poveznica prezentacije „Apoksiomen na otoku vitalnosti“ upriličen je posjet izložbi „More bliskosti. Podvodna arheologija priča o Jadranu“, pod stručnim vodstvom cijenjene arheologinje Rite Auriemme, idejne začetnice i glavne kustosice ove veličanstvene izložbe, koja svojim kolateralnim događanjima širi ideju povezivanja i produbljivanja odnosa među narodima i kulturama koje povezuje Jadran. Na izložbi otvorenoj 16. prosinca 2017. koja ostaje otvorena do 1. svibnja 2018. među gotovo tisuću nalaza s podvodnih lokacija predstavljenih na izložbi, 304 posuđeno je iz hrvatskih ustanova, a svoje je posebno mjesto na izložbi tako posebna naslova „More bliskosti. Podvodna arheologija priča o Jadranu“ pronašao i lošinjski, antički brončani kip atleta Apoksiomen.

Napominjemo da je ova prezentacija gospodarstva, turizma, gastronomije i kulture „Apoksiomen na otoku vitalnosti“ već samom najavom izazvala interes u Trstu, te je uvodno uoči prezentacije bila najavljena u najčitanijem dnevniku Il Piccolo, kao i u FVG News - portalu regije Furlanija Julijska krajina za umjetnost i kulturu. U prilogu navodimo neke od medijskih reakcija na ovu vrlo uspješnu prezentaciju hrvatskoga / lošinjskog gospodarstva, turizma i kulture i gastronomije u Trstu.

 

http://www.fvgnews.net/view.php?t=n&k=23838

http://www.triestecultura.it/news/index/id/3314/

https://www.visitlosinj.hr/EasyEdit/UserFiles/press/press-cut-hr/prezentacija-losinja-i-apoksiomena-u-trstu.pdf

http://www.otoci.net/index.php/turizam/7582-losinj-i-apoksiomen-uspjesno-predstavljeni-u-trstu

http://mint.gov.hr/vijesti/losinj-i-apoksiomen-uspjesno-predstavljeni-u-trstu/11821

http://it.mvep.hr/hr/vijesti-i-najave/prezentacija-losinja-i-apoksiomena-u-trstu,50596.html

http://novilist.hr/Vijesti/Regija/Otoci/Sva-blaga-Losinja-u-Trstu-Apoksiomen-povezao-dvije-obale-Jadrana

http://www.editfiume.info/lavoce/cultura/27234-l-apoxy-menos-che-ammalia