Rim, 29. svibnja 2018.

PRH Grabar-Kitarović na svečanoj priredbi povodom obilježavanja 20. rođendana Hrvatske nastave u Rimu

Svečana priredba učenika i proslava upriličeni su 29. svibnja pred mnogobrojnim roditeljima i istaknutim gostima - predstavnicima Ministarstva znanosti i obrazovanja te Veleposlanstva. Poseban je značaj djelovanju nastave svojim dolaskom na priredbu pružila predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović. Predsjednica je naglasila potrebu i važnost očuvanja hrvatskog jezika i kulture izvan domovine potaknuvši roditelje i učenike da njeguju materinski jezik i da iskoriste obrazovne i gospodarske mogućnosti koje im nudi Republika Hrvatska. Stariji su učenici izveli program o povijesti nastave, a mlađi su se učenici predstavili poslovicama i pjesmicama iz hrvatske usmeno književne baštine. Predsjednica je 20. generaciji učenika koju čini 48-ero učenika uručila poklone.

Obilježavanje 20. obljetnice Hrvatske nastave u Rimu, financijski su poduprli Ministarstvo znanosti i obrazovanja i Veleposlanstvo Republike Hrvatske u Rimu. Ministarstvo je prepoznalo i podržalo bogat program koji je osmislila i pripremila profesorica Tina Fabijančić. Program čine niz edukativnih i zabavnih aktivnosti koje se provode tijekom 2018. godine poput književnih susreta, popularno-znanstvenog predavanja i radionice o višejezičnosti i ranom učenju jezika, tiskanja revijalnog školskog lista Hrvatsko srce i svečane priredbe. Veleposlanstvo u Rimu u svojem je prostoru financiralo i postavilo izložbu o 20 godina nastave.

Hrvatska nastava u Rimu 2018. godine obilježava dvadeset godina djelovanja. Osnovana je 1998. godine u specifičnim, poslijeratnim okolnostima kada je zbog rastućeg broja hrvatske zajednice u Rimu ukazana potreba za poučavanjem djece hrvatskog podrijetla na hrvatskom jeziku. Iznimne su napore tada iskazali Ministarstvo znanosti i obrazovanja, u čijoj je nastava nadležnosti, Veleposlanstvo Republike Hrvatske u Italiji i Hrvatsko-talijanska udruga u Rimu.