Zadar, 05. travnja 2020.

Povratak 37 putnika iz Ancone u zadarsku luku Gaženica u organizaciji MVEP-a

U večernjim satima u nedjelju, 5. travnja 2020. godine, 37 putnika stiglo je iz Ancone u zadarsku luku Gaženica - repatrijacijskom linijom katamarana „Jelena“ iz flote nacionalnog linijskog prijevoznika Jadrolinija. Ravnateljstvo civilne zaštite Ministarstva unutarnjih poslova RH u suradnji s Ministarstvom vanjskih i europskih poslova, osiguralo je putnicima zaštitnu opremu, maske i rukavice.

Pripremljene su i podijeljene upute o postupku i uvjetima samoizolacije kojeg se moraju pridržavati osobe kojima je izrečena mjera samoizolacije. Osiguran je prijevoz sanitetskim vozilom u slučaju da netko od putnika nema uvjete za samoizolaciju, kako bi se isti prevezao do organizirane karantene u Zadru. Organizirana karantenska mjesta bila su u pripravnosti sa smještajnim jedinicama i obrocima za prihvat svih hrvatskih državljana, kao i ostalih putnika, prema potrebi.

Ministarstvo vanjskih i europskih poslova ovim putem zahvaljuje talijanskim vlastima na pomoći pri organizaciji povratka 37 putnika u Hrvatsku.

Jučerašnjim letovima, koje je osigurala Vlada RH, u koordinaciji s Ministarstvom mora, prometa i infrastrukture, 148 putnika stiglo je u Zračnu luku Franjo Tuđman iz Talijanske Republike, Portugalske Republike, Kraljevine Španjolske te Kraljevine Švedske.
Veleposlanstvo RH u Beču u suradnji s nadležnim austrijskim tijelima dogovorilo je repatrijaciju hrvatskih državljana koji se privremeno nalaze u saveznoj zemlji Tirol, od kojih je većina boravila u mjestima pod striktnom karantenom. Za kretanja i napuštanje mjesta boravka bilo je nužno ishoditi višestruka odobrenja odnosno dozvole od nadležnih austrijskih tijela. U popodnevnim satima je prema Hrvatskoj krenuo konvoj od 6 autobusa i 4 osobna automobila s ukupno 111 hrvatskih državljana.