Zagreb, 18. travnja 2020.

Povratak 28 hrvatskih državljana iz talijanskih regija Trentino Alto Adige, Friuli Venezia Giulia i Veneto u Hrvatsku

Ministarstvo vanjskih i europskih poslova Republike Hrvatske u koordinaciji s Veleposlanstvom RH u Rimu te Generalnim konzulatom RH u Trstu, proteklih je dana s nadležnim državnim institucijama Talijanske Republike i lokalnim tijelima regija Trentino Alto Adige, Friuli Venezia Giulia i Veneto dogovorilo repatrijaciju hrvatskih državljana, od kojih je većina boravila u mjestima pod karantenom. U Hrvatsku je u večernjim satima stigao autobus s ukupno 28 hrvatskih, te 10 državljana Bosne i Hercegovine.

Riječ je većinom o volonterkama i radnicama Udruge za djecu s posebnim potrebama „Naši snovi“ koje su usred krize uzrokovane pandemijom zatražili pomoć pri repatrijaciji, a koja im je omogućena zajedničkom suradnjom navedene Udruge i Generalnog konzulata RH u Trstu, uz pomoć Veleposlanstva RH u Rimu.

S obzirom na ozbiljnost situacije i striktne mjere koje je Italija uvela u borbi protiv širenja COVID-19 za određene pokrajine, napuštanje mjesta boravka u mnogim regijama moguće je samo uz višestruka odobrenja nadležnih talijanskih tijela.

Današnja repatrijacija iz Talijanske Republike autobusom samo je jedna u nizu nakon repatrijacijskog leta zrakoplovne kompanije „Croatia Airlines“ iz Rima za Zagreb, kao i repatrijacijske linije katamarana „Jelena“ iz flote nacionalnog linijskog prijevoznika Jadrolinija iz Ancone za Zadar.

Ministarstvo vanjskih i europskih poslova ovim putem zahvaljuje talijanskim vlastima na pomoći pri organizaciji povratka hrvatskih državljana u Hrvatsku, čemu se mora pridodati i niz hrvatskih državljana koji su u proteklom periodu pojedinačno napuštali Talijansku Republiku uz pomoć kako Veleposlanstva u Rimu, tako i generalnih konzulata u Trstu i Milanu.

Ministarstvo vanjskih i europskih poslova preko mreže diplomatsko-konzularnih predstavništava Republike Hrvatske nastavlja s repatrijacijom, odnosno povratkom hrvatskih državljana u Hrvatsku.