Rim, 13. lipnja 2019.

Potpredsjednica Vlade Pejčinović Burić u radnom posjetu Talijanskoj Republici

Tijekom posjeta Talijanskoj Republici potpredsjednica Vlade i ministrica vanjskih i europskih poslova Marija Pejčinović Burić sastala se s ministrom vanjskih poslova i međunarodne suradnje Talijanske Republike Enzom Moaverom Milanesijem. Sastankom su potvrđeni dobri odnosi dviju zemalja te je istaknuta želja za dodatnim jačanjem bilateralnih odnosa.

Ministri su razmijenili mišljenja o brojnim pitanjima od zajedničkog interesa regionalnog, europskog i globalnog značaja, kao što su: rezultati izbora za Europski parlament, novi institucionalni okvir EU, proširenje, Višegodišnji financijski okvir, Brexit, izazovi zaštite vanjskih granica Europske unije te kriza multilateralizma. U tom je smislu istaknuta važnost suradnje dviju zemalja i u okviru Srednjoeuropske inicijative, čije je predsjedanje Italija početkom ove godine preuzela od Hrvatske.

Na sastanku je bilo riječi i o predstojećem hrvatskom predsjedanju Vijećem Europske unije. U tom kontekstu izražena je podrška europskom putu državama jugoistočne Europe te je istaknuto da će Hrvatska tijekom svog predsjedanja u prvoj polovici 2020. godine organizirati Sastanak na vrhu u Zagrebu na tu temu.

Tijekom posjeta Talijanskoj Republici, ministrica Pejčinović Burić održala je sastanak sa članovima izaslanstva Italije u Parlamentarnoj skupštini Vijeća Europe.