Rim, 09. listopada 2019.

Otvorenje izložbe Stoljeće arheoloških istraživanja u Rijeci

Izložba, koja je rezultat projekata Naslijeđe srednjovjekovnih spomenika na Kvarneru i Migracije, identitet i kontekst srednjevjekovne umjetnosti na Kvarneru, provedenih od strane Filozofskog fakulteta, Sveučilišta u Rijeci u suradnji s partnerima (Pomorski i povijesni muzej Hrvatskog primorja, Konzervatorski odjel Rijeka, Hrvatski restauratorski zavod i Grad Rijeka), predstavljena je u Rimu u prestižnim prostorima École française, smještenoj na jednom od najpoznatijih rimskih trgova, Piazzi Navona, uz potporu i u suradnji s Veleposlanstvom Republike Hrvatske u Talijanskoj Republici u Rimu. Autorice izložbe prof. dr. sc. Marina Vicelja i dr.sc. Palma Karković Takalić s Filozofskog fakulteta u Rijeci za cilj su imale predstaviti povijest arheoloških istraživanja u Rijeci i u njezinoj okolici, ali i bogato arheološko naslijeđe otkriveno između 1914. i 2014. na tom području. Izložba u Rimu ostaje otvorena do 09. studenog 2019.,  nakon čega će u 2020. godini biti predstavljena u Trstu.

Otvorenje izložbe i predavanje koje mu je prethodilo okupili su brojne zainteresirane stručnjake, predstavnike diplomatskog zbora te pripadnike hrvatske i riječke zajednice u Rimu.
Prisutnima se uz ravnateljicu École française Brigite Marin, obratio veleposlanik Republike Hrvatske u Talijanskoj Republici Jasen Mesić, zahvalivši francuskom domaćinu na gostoprimstvu i suorganizaciji izložbe, i podsjetivši na zajedničke ostvarene velike kulturne projekte  – Croatie, la voici 2013. g. u Francuskoj, te Rendez-vous 2015. g. u Hrvatskoj. Veleposalnik Mesić istaknuo je važnost arheoloških istraživanja u suvremenom kontekstu, ukazavši kako generalno 99% rezultata arheoloških istraživanja upućuje na miran i prijateljski suživot naroda, koji je u temelju zajedničkog europskog projekta, a koji će utjeloviti i predstaviti upravo Rijeka, Europska prijestolnica kulture 2020. godine.