Pienza, 01. lipnja 2017.

Otvorena fotografska izložba Terra Pientina Miljenka Domijana u Pienzi

 U Palači Piccolomini, samom simbolu toskanskog grada Pienze, „kojeg je iz temelja stvorila renesansna ideja pape Pija II Enea Silvija, iz sienske obitelji Piccolomini“ (T.Maroević), otvorena je 01.06. fotografska izložba Miljenka Domijana, povjesničara umjetnosti, konzervatora i eksperta u zaštiti graditeljske baštine. Boraveći u Pienzi 2009. godine M. Domijan napravio je niz fotografija nadahnut susretom s prirodnim elementom – zemljom, „u trenutku kad je bila svježe izorana, kad je pokazala sjaj svojih dubljih slojeva, takoreći na površinu iznijela svoju dušu.“ (T. Maroević).

Izložbu pod naslovom Terra Pientina organiziralo je Veleposlanstvo Republike Hrvatske u Rimu u suradnji s gradom Pienzom te s Fondacijom Società di Esecutori di Pie Disposizioni, koja upravlja Palačom Piccolomini. Financijsku podršku izložbi su pružili Ministarstvo kulture RH te grad Zagreb.

Na otvorenju govorili su u ime Veleposlanstva zamjenik veleposlanika Ilija Želalić i savjetnica za kulturu Tamara Perišić, gradonačelnik Pienze Fabrizio Fe, te savjetnik u Fondaciji Società di Esecutori di Pie Disposizioni, arhitekt Fausto Formighi,a posebno nadahnuto o fotografijama M. Domijana govorio je umjetnički kritičar i dokumentarist Massimo Beccatini usporedivši Domijanov rad s arhitektonskim remek-djelom Bernarda Rossellina koji je projektirao grad Pienzu i samu Palaču Piccolomini, „valorizirajući ljepotu prostora te pogleda koji se prostiru iz njega,“ nazvavši Domijana „arhitektom krajolika.“ Sam autor zahvalio je svim organizatorima izložbe istaknuvši koliko mu u umjetničkom radu znači mogućnost da serijal fotografija izloži upravo publici u Pienzi i to u tako simboličnom prostoru. Izložba ostaje otvorena do 18.06.2017.