Valletta, 10. studenog 2017.

Otvoren Konzulat RH u Republici Malti sa sjedištem u Valletti

U petak 10. studenog 2017. službeno je otvoren Konzulat Republike Hrvatske u Republici Malti sa sjedištem u Valletti, na čelu s počasnim konzulom i konzularnim područjem koje obuhvaća cjelokupni teritorij Republike Malte.  Počasna konzulica dr. Juliana Scerri Ferrante ugledna je odvjetnica, doktor pravnih znanosti te osobna savjetnica predsjednice Republike Malte Marie Louise Coleiro Preca, a prostori Konzulata nalaze se u samom središtu grada, na vidljivom mjestu u glavnoj ulici.

Otvorenju su nazočili ministar vanjskih poslova Malte Malte Carmelo Abela, ministar održivog razvoja, okoliša i klimatskih promjena Jose Herrera, brojni veleposlanici i zamjenici šefa misije (Njemačka, Irska, Rusija, Španjolska, SAD, Alžir itd.) te ugledni članovi političkog i društvenog života Malte. Među uzvanicima bio je i veleposlanik RH u Italiji Jasen Mesić i budući veleposlanik RH u Malti, te Mladenka Šarac-Rončević, opunomoćena ministrica u Veleposlanstvu RH u Rimu.

Konzulat Republike Hrvatske na Malti otvoren je 25 godina nakon uspostave diplomatskih odnosa, a s obzirom na mediteransku pripadnost Hrvatske i Malte postoje brojne  zajedničke točke za daljnje razvijanje prijateljskih odnosa, kako na političkom tako na gospodarskom području.

Počasna konzulica J. S. Ferrante u svojem je govoru istaknula bogatstvo kulture, povijesti i ljepota Hrvatske te izrazila spremnost i želju da radi na  daljnjem razvijanju dosadašnjih dobrih kulturnih i gospodarskih odnosa između Hrvatske i Malte. Istaknula je i sličnosti dviju zemalja te potrebu razvijanja suradnje u brodogradnji, ribarstvu i turizmu, kao i potrebu uspostave izravne zrakoplovne linije Malta - Hrvatska.