Rim, 24. rujna 2017.

Obilježavanje Europskog dana jezika u Rimu

U nedjelju, 24. rujna u Muzeju za djecu Explora obilježen je Europski dan jezika, u organizaciji Predstavništva Europske komisije, veleposlanstava DČ i udruga građana europskih zemalja. Budući da je Muzej Explora iznimno posjećen i omiljen među djecom i roditeljima i ove je godine u raznim vidovima programa sudjelovao velik broj djece.

VRH Rim u suradnji s Hrvatsko-talijanskom udrugom hrvatski jezik djeci i odraslima približilo je kroz dvije aktivnosti: putem igre gluhog telefona (prenošenjem hrvatskih riječi, a zatim slaganjem rečenica istim tim riječima) koju je osmislila diplomirana dječja psihologinja i članica Hrvatsko-talijanske udruge Enea Slavić, te kroz predstavljanje knjige Vlak u snijegu koju je na talijanskom izvela profesionalna glumica. Igra gluhog telefona odvijala se svakih pola sata uz sudjelovanje desetoro djece, a svi predviđeni termini bili su unaprijed popunjeni (postojala je mogućnost prethodne registracije putem interneta), dok je čitanje/interpretaciju hrvatske priče pratilo u svakom od čitanja cca 15 djece s roditeljima.

Hrvatski jezik se ujedno promovirao u okviru nekoliko programa koje je provodilo predstavništvo EK  (riječi koje isto zvuče, ali imaju različito značenje na raznim jezicima DČ, odnosno promocija glavnih gradova i specifičnosti pojedinih DČ).

Promociju hrvatskog jezika, odnosno provođenje projekta i ove je godine financijski omogućio Grad Zagreb te su svim sudionicima uz radne materijalne podijeljeni i suveniri Grada Zagreba. Ovo je druga godina zaredom da VRH Rim u suradnji s hrvatskom zajednicom sustavno promovira hrvatski jezik kao jedan od službenih europskih jezika.