Firenca, 19. veljače 2017.

Muzej Apoksiomena na manifestaciji TourismA

Od 17. do 19. veljače 2017. godine u Firenci je održan međunarodni arheološki salon tourismA ‒ Salone Internazionale dell’Archeologia, na kojem je predstavljen Muzej Apoksiomena s Maloga Lošinja, dok je brončana replika Apoksiomena tijekom trodnevnog događanja bila izložena u središnjemu dijelu u Palazzo dei Congressi, gdje ju je prema procjenama organizatora vidjelo cca 10.000 posjetitelja.

Budući da su Firenca i firentinski institut Opificio della pietre dure imali važnu ulogu pri restauraciji i definiranju značaja Apoksiomena, te da je restaurirani kip prvi put izložen upravo u Firenci 2006/2007 godine, tourismA se pokazala kao idealna pozornica za predstavljanje cjelovitog procesa pronalaska i restauracije kipa, kao i jedinstvenog  Muzeja Apoksiomena.

Turističke potencijale Malog Lošinja na izložbenom punktu zainteresiranoj publici tijekom cijelog trajanja salona predstavljali su i približili djelatnici Muzeja te predstavnici Turističkoga ureda grada Maloga Lošinja i hotela Jadranka s Lošinja.

U kongresnoj dvorani posebno je predstavljen Muzej Apoksiomena. Miljenko Domijan iz Ministarstva kulture RH održao je iznimno zanimljivo i stručno te od publike izvrsno prihvaćeno predavanje o integralnom procesu pronalaska i restauracije Apoksiomena te o povratku statue u posebno osmišljen Muzej na Malom Lošinju, a u kontekstu cjelovitog destinacijskog projekta Apoksiomen na otoku vitalnosti, kulturne i turističke potencijale Malog Lošinja predstavila je Zrinka Badurina ispred Turističkog ureda Malog Lošinja, dok je u ime Veleposlanstva RH u Rimu prisutnu publiku pozdravila savjetnica za kulturu i medije u VRH Rim, Tamara Perišić, istaknuvši bogatstvo kulturne baštine i turizam kao dvije kategorije na koje je Hrvatska iznimno ponosna.

Ured Hrvatske turističke zajednice u Milanu pružio je podršku hrvatskom nastupu obavijestivši talijanske medije o događanju, a ravnatelj ureda Branko Curić osobno je prisustvovao promociji.