Rim, 19. rujna 2017.

JAGODA BUIĆ L’EQUILIBRIO ASINCRONO U RIMU

Velika hrvatska umjetnica Jagoda Buić predstavlja se rimskoj publici svojom retrospektivnom izložbom L’Equilibrio asincrono u prostorima Muzeja MAXXI od 19. rujna do 01. listopada 2017.godine.

Jedno od najvećih imena suvremene hrvatske umjetnosi, Jagoda Buić svoju je karijeru započela eksperimentom u suvremenoj tapiseriji, a odvojivši tapiseriju od zida i stvorivši od nje prostornu formu privukla je veliku pozornost na svjetskoj sceni. Njezinu prvu prostornu formu otkupio je Stedejik muzej u Amsterdamu još 60ih godina i nalazi se u njihovom stalnom postavu. Nastavivši tim putem etablirala se izlagavši u najelitnijim svjetskim muzejima, pa tako i velikom retrospektivom izložbom u Musee d’art Moderne de la ville de Paris 1975. Neposredno nakon te izložbe izlaže na Biennaleu u Sao Paulu 1975. gdje osvaja jednu od najprestižnijih nagrada – Grand Prix Itamaraty. U svojoj bogatoj karijeri izlagala je više puta na Biennaleu u Lausannei, zatim u muzejima u Dusseldorfu, Stockholmu, Montrealu, Buenos-Airesu, Bordeauxu, Parizu, Amsterdamu, Carcassoneu, Pragu, Trstu, a na venecijanskom Biennaleu izlagala je čak tri puta.  Njezina veza s Rimom i Italijom posebna je i cjeloživotna – studirala je 50-ih godina na Cinecitta u Rimu, zatim u Veneciji gdje i živi posljednjih 30 godina.

Kustos izložbe je akademik Tonko Maroević, povjesničar umjetnosti i likovni kritičar, autorica izložbe je Jagoda Buić, projekt je realiziran u suradnji sa Ministarstvom kulture RH i Veleposlanstvom Republike Hrvatske u Italiji, te uz podršku Grada Zagreba, a nositelj projekta je ORIS Kuća arhitekture iz Zagreba.

Izložba je s velikim uspjehom otvorena 19. rujna pred više od dvije stotine gostiju, među kojima su bili veleposlanica Emanuela D'Alessandro, savjetnica Predsjednika TR i bivša talijanska veleposlanica u RH, senator Aldo di Biagio, troje bivših ravnatelja Talijanskog kulturnog instituta u Zagrebu, brojni predstavnici diplomatskog zbora kao i hrvatske zajednice u Rimu, likovni kritičari i predstavnici medija te drugi ugledni gosti iz Rima i iz Zagreba, svi redom oduševljeni umjetnicom i izložbom, ali i činjenicom da je hrvatska umjetnica predstavljena u samom središtu rimskog kulturnog života.

Izložbu su otvorili predsjednica Fondacije MAXXI, Giovanna Melandri (bivša ministrica kulture TR), koja je istaknula divljenje produktivnoj i životnoj energiji autorice te izrazila nadu da je ovo tek prvi projekt u budućoj suradnji Fondacije MAXXI i hrvatskih institucija, kustos izložbe, akademik Tonko Maroević, koji je vrlo emotivno predstavio sam koncept izložbe, zatim predstavnik gradonačelnika M. Bandića Tedi Lušetić, bivši veleposlanik Republike Hrvatske u Italiji Damir Grubiša, koji je tijekom svojeg veleposlaničkog mandata i pokrenuo rad na projektu, te veleposlanik Republike Hrvatske pri Svetoj Stolici, Neven Pelicarić koji je istaknuo

humanost autorice predstavljenu kroz radove nadahnute Lampedusom, a čime se „autorica pridružila i trajnoj preokupaciji Katoličke crkve i Svetog Oca.“