Milano, 13. prosinca 2018.

Hrvatska Božićna priča u Milanu u organizaciji GKRH u Milanu

U četvrtak, 13. prosinca 2018. godine u organizaciji Generalnog konzulata Republike Hrvatske u Milanu, uz podršku Grada Milana, Hrvatske zajednice Lombardija i Kluba Prijatelji Hrvatske, u gradskom prostoru „Spazio Seicentro“ održano je predbožićno druženje pod nazivom „Hrvatska božićna priča u Milanu“.

Uzvanicima su se prigodnim govorima uvodno obratili veleposlanik RH u Rimu, Jasen Mesić te predstavnici Grada Milana, Fabio Arrigoni i Santo Minniti. Ispred GRKH kao organizatora i domaćina, generalna konzulica Iva Pavić, pozdravivši nazočne istaknula je da umjetničke fotografije Marka Vrdoljaka zorno pokazuju koliko Hrvatska, kao relativno mala država, njeguje bogatstvo kulturne, povijesne i prirodne baštine, dok izvedba prof. Ševe „Govorite li hrvatski?“ to isto govori za hrvatsku riječ i literaturu.

Veleposlanik RH Mesić svečano je otvorio novu Izložbu fotografija Marka Vrdoljaka „Ljepote Hrvatske“, pozdravivši njezin prvi izlazak izvan RH. Izložba se sastoji od 40 fotografija poznatih i manje poznatih lokacija i vizura svih dijelova Hrvatske, a krasiti će milanski prostor do samog Božića. Izbor fotografija, realizaciju i izradu izložbe u cijelosti je podržao Samostalni Sektor za javnu i kulturnu diplomaciju, informiranje i odnose s javnošću MVEP RH, te će nakon Milana, u kojem je po prvi puta predstavljena, izložba Marka Vrdoljaka „Ljepote Hrvatske“ biti izložena i u drugim brojnim europskim i svjetskim gradovima. Predbožićni program nastavio se izvedbom monodrame „Govorite li Hrvatski“ prof. Joška Ševe.

Na bogatom programu Hrvatske božićne priče u Milanu nazočni su bili predstavnici Hrvatske zajednice, Antonela Božić i Kluba Prijatelji Hrvatske, Maurizio Giorgietta. Dvije su se hrvatske udruge iz Milana pobrinule za enogastronomski doživljaj pa su se tako tijekom večeri mogli kušati proizvodi hrvatskih tvrtki Žito Osijek - DOBRO, Dida Bože, Vina Zadro, Mljekara Livno, a donacijama tvrtke Solo Croazia iz Milana i Marcela Brozovića održala se božićna lutrija.  

Izložba umjetničkih fotografija autora Marka Vrdoljaka pod nazivom ˝Ljepote Hrvatske˝  otvorena  je  u Milanu sve do Božića,  u prostoru „Spazio Seicentro“ u Via Savona 99, svakim danom od 10-13h i od 14-18h.