Rim, 11. svibnja 2018.

Gastro show Best4Chef Croazia & Molise

U petak 11.05. u rimskom hotelu Baglioni Regina, Via Veneto 72, održan je gastro show Best4Chef Croazia & Molise, u okviru kojega su snage odmjerila „četiri kulinarska mušketira,“ odnosno dva hrvatska te dva talijanska chefa. Dva hrvatska tradicionalna recepta uživo su pripremali Ivan Pažanin i Renato Kraljev, a talijanske, odnosno molisanske specijalitete predstavili su Filindo Russo i Colombo Bobo Vincenzi.  Cilj projekta bio je predstaviti različitosti i posebnosti dviju kuhinja, koje povezuje upotreba sličnih ili istih sastojaka, kao i pripadnost mediteranskoj prehrani, upisanoj na listu UNESCO-ove zaštićene nematerijalne baštine.

Događaju je prisustvovao ministar turizma RH, Gari Cappelli, koji je u svojem obraćanju govorio o značaju gastronomije kao sastavnom dijelu kvalitetne turističke ponude, te istaknuo visoke ocjene koje turisti daju hrvatskoj eno-gastro ponudi, koju navode kao jedan od glavnih motiva dolaska u RH, posebice izvan ljetne sezone. Uz ministra Cappellija, događaju su nazočili i veleposlanici RH pri TR, odnosno pri Svetoj Stolici, J. Mesić i N. Pelicarić, te direktorica predstavništva HTZ-a u Milanu, Viviana Vukelić. Brojni novinari i televizijske kamere pratili su kulinarski performans, koji je uvodno predstavio direktor Alice TV, jednog od najutjecajnijih gastro kanala u Italiji.

Prezentaciju su zajednički organizirali predstavništvo Hrvatske turističke zajednice u Italiji, udruga iz Molisea – Jedna musika/Isola Croata del Molise, Acquaviva Collecroce/Živavoda Kruč i Mosaico Italo Croato Roma/Hrvatsko-talijanski mozaik Rim. Projekt je ostvaren uz potporu Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan RH i Veleposlanstva RH u TR.