Uvodna riječ


Dobrodošli na Internet stranice Veleposlanstva Republike Hrvatske u Talijanskoj Republici!

Sa zadovoljstvom Vam izražavam dobrodošlicu na Internet stranice hrvatskog Veleposlanstva u Rimu. Naša stranica, otvorena 2006., i dalje želi predstavljati kanal komunikacije sa svima onima koji žele biti informirani o zbivanjima i činjenicama vezanim za Hrvatsku. Za našu zemlju ovo je posebno značajan trenutak, budući da će uskoro, 1. srpnja 2013. postati članicom Europske unije. Njezinim pristupanjem biti će zatvoreno jedno poglavlje mučne povijesti, koja će međutim biti okrunjena povratkom Hrvatske u europsku obitelj kojoj zapravo pripada od samog početka, od kada su se Hrvati naselili na obale Jadranskoga mora.
Tako se istodobno zatvara jedna stranica europske povijesti, a druga se otvara. Postat ćemo dijelom projekta i pokreta europske integracije bez presedana, koji uspijeva održati mir u Europi već više od šezdeset godina i koji je istodobno uspio izgraditi jedno novo društvo utemeljeno – ne samo na univerzalnom idealu mira – već na ljudskim pravima, na dobrobiti građana, na demokraciji i solidarnosti – visokim vrijednostima koje u potpunosti dijelimo i kojima ćemo uskoro aktivno doprinositi kao punopravni član.

Ovo je, dakle, trenutak povoljan i za razvoj odnosa između Italije i Hrvatske, između ljudi, naroda i građana dviju zemalja koje više nisu podijeljene, već sjedinjene Jadranom i pripadnošću zajedničkom europskom domu i identitetu. Italija je među prve tre zemlje koje su ratificirale, u veljači 2012., Ugovor o pristupanju Hrvatske Europskoj uniji, a tu gestu snažne simbolike mi duboko cijenimo. Talijanski je Parlament nedavno ratificirao i bilateralni Sporazum o suradnji u području kulture i obrazovanja, koji nam otvara neke nove horizonte i nudi nove mogućnosti kulturne razmjene u okviru koje će i naša dosadašnja politička i gospodarska suradnja poprimiti novu dimenziju.

Odnosi između Italije i Hrvatske su odlični i – možemo u šali dodati – trebaju postati još boljima. Ne smijemo zaboraviti da je Italija prvi hrvatski vanjskotrgovinski partner, da su talijanski turisti među najbrojnijim stranim turistima u Hrvatskoj, no željeli bismo da se i talijanska ulaganja popnu sa sedmog mjesta prema vrhu ljestvice inozemnih ulaganja u našu zemlju.
Također ne smijemo zaboraviti, u okviru suradnje naših dviju zemalja, važan doprinos etničkih manjina, talijanske u Hrvatskoj i hrvatske u Italiji, koje predstavljaju most između dvije zemlje. Potrebno ih je hrabriti u njihovoj ulozi poveznice između dvije zemlje i njihovih naroda, u produbljivanju međusobnog razumijevanja uz poštivanje memorije i identiteta.
Budućnost nas, dakle, čeka. I ako se ponekad osjećamo obeshrabrenima određenim aspektima gospodarske krize i možda pomalo gubitkom vjere u budućnost, sjetimo se kako je bilo teško utemeljiteljima Europske unije prevladati povijesne prepreke i stvoriti Uniju naroda i nacija koja ne odustaje od svoje misije mira, dobrobiti i solidarnosti, te koja će zasigurno uspjeti prevladati poteškoće trenutka – zajedništvom još čvršćim, užim i obilježenim još većom pažnjom prema potrebama ljudi i građana.
S tom vam željom izražavam dobrodošlicu na web stranice i želim sretan put u našu zajedničku europsku budućnost.

Damir Grubiša
veleposlanik Republike Hrvatske